Män i kö.
En del män står så nära i kö att man skulle kunna tro man hade ett samlag med dem.
De andas högt och i stigande takt ju längre tid det tar i min nacke. Mina nackhår reser sig, dock av obehag i stället för välbehag.
De kan nästan gnugga sitt kön mot min kropp.
Det enda som talar emot att det faktiskt är ett påklätt samlag de håller på med är att de verkar tycka att det inte går fort nog innan det är klart.
Tiden
Tiden som begrepp är roligt att tänka kring tycker jag. Upplevelsen av om en stund passerar snabbt eller långsamt beror för mig på vilka som ingår och vad som ingår i rummet och tiden.
N. hade sitt sexårskalas i helgen. Tio stycken små, prinsessklädda, fnittrande flickor, skulle kalasa i två timmar. Egentligen är två timmar inte mycket tid. 120 minuter. Inte om man i veckan suttit i tre timmar på föreläsning om den nya skollagen.
Efter femton minuter tittade jag på klockan för första gången och började räkna ner. Efter 45 minuter tänkte jag att det var en evighet av rosaskimrande pyssel kvar. Trots schemalagda lekar, presentöppning, ballongförstöring och dansstopp. När det var tjugofem minuter kvar av kalaset började även barnen att varva ner och promenera planlöst i lokalen vi var i. Det var då jag insåg att jag var tvungen att agera lekledare.
Så jag kastade av mig skamrocken och ledde barnen i tjugofem minuters minidansmaraton. Kanindansen uppskattades mest av barnen. N.s pappa och två andra föräldrar plockade upp min skamrock och delade den i tre lika delar och satte på sig själva den. Då ökade jag på lite och dansade hästdansen, tätt följd av hulahula-dansen. N.s pappa har aldrig sopat ett golv så noga.
Och plötsligt hade tiden passerat och fnissande, flickor var tvungna att gå. Jag lärde mig min läxa och nästa år ska jag leda varenda lek på kalaset. Inte vara en passiv bisittare.
Sen åkte jag och träffade en mycket kär vän. Och aldrig har tiden passerat så fort. Det är synd. För det betyder att nu är det en evighets väntan till nästa gång.
Magsjuka
En elev ringde mig nyss. Han var sjuk idag och gick hem efter halva dagen. Jag frågade hur han mådde och om han åkt på magsjuka. Helt, utan skamkeps på, berättar han följande (kräkfobiker och magbakterierädda kan nu sluta läsa).
- Så blev du magsjuk?
- Nja, magsjuk och magsjuk. Jag typ pissar ur röven var femte minut, så det är ju inte helt hundra.
Två minuter senare hade vi avhandlat konsistens, mängd och vandrat in på vad man ska dricka och äta när man mår sådär.
Jag hatar magsjuka. Men älskar det här.
Förvirrat släktträd.
På N:s mammas sida, det vill säga min sida, liknar trädet i storlek en ek, men där blandas ask, lönn och pil med alla sorter. En del hänger inte samman från rot till gren, men när bladen sitter där de ska syns inte sådana detaljer. Där blandas betong, med land, med hav. Och jag skulle aldrig byta den något brokiga familjen mot någon annan.
Och jag försöker förklara för N. att en bonusmorfar och en morfar ibland kan byta roller med varandra. Vi talar om uttryck som att blod är tjockare än vatten, och jag försöker förklara mitt perspektiv för henne.
Som tur var vill skolan, den här gången, bara ha tre generationer på ett A4-ark. För ska vi göra även den fjärde behöver vi minst ett A3.
Jag vet vad vi ska göra idag.
Snart fyller N. hela sex år. Hon och hennes vän ska ha kalas tillsammans. Jag och N. har suttit och gjort jättefina och pyssliga inbjudningskort. Vi har paketerat dem och fixat. Sen hamnade de i bilen, i väntan på frimärken och brevlåda. Riktigt stenålders.
De har varit i bilen sen dess. Så idag ska vi göra på ett nytt sätt. Hemleverans. Vilket betyder att jag, tack vare min "jag är bra i starten- mentalitet", nu får åka runt till alla inbjudna sexåringar och överlämna de rosa, vackra korten personligen.
Det känns så Solsidan.
Kontroll.
Jag tycker om att ha kontroll. Oftast så försöker jag att göra det bästa för att inte heller tappa den. Men jag skulle ljuga om det inte hände någon gång. De gånger jag tappar den är det som att golvet omvandlas till en djup avgrund som jag sakta men säkert får klättra upp för. Och ja, ofta är det dagen efter kvällen före.
Kontrollen gäller det mesta. Där den stört mest är att jag alltid velat ha kontrollen över hur andra personer ser på mig. Jag har anpassat mitt sätt att agera efter min omgivning, likt en kameleont. Vill personerna i rummet tala politik talar jag politik. Vill de höra hur bra de är. Då har de fått höra det.
Hobbyanalytikern förstår säkert att detta grundar sig djup och har sina rötter i min barndom där mitt behov av att bli sedd inte blev tillgodosedd av de jag ville ha uppmärksamheten av. Detta omvandlades till en, i vuxen ålder, tanke om att vilja vara omtyckt. Att vilja vara duktig. Att vilja få beröm.
Till skillnad mot vad som ofta sker, nu i vuxen ålder, där en del tycker det är överdrivet och berömmet ofta omvandlas till en klapp på huvudet. Vilket i min tur skapar en grym förakt för personen i fråga. Något som jag så klart inte säger, eftersom andra då kan se mig som någon som inte är värd att få beröm och vara omtyckt.
Ja, spiralen kan bli lång och djup, ända ner i avgrunden.
Och nu står jag i en situation där jag tvingats träffa mig själv och släppa allt vad kontroll innefattar, med skyddsnät och allt. Det finns så mycket energi, så mycket känslor och så många ord som behöver bli sagda att jag släppt alla mina vapen och klätt av mig min rustning. Det är naket. Men det är definitivt inte kallt.
Och där, finns bara jag. Den som inte så många mött på. Den som brutalt och ärligt kan höja någon till skyarna, som kan såga någon vid fotknölarna, som kan kyssa någon tills läpparna ömmar. Som kan skratta tills det inte finns några glädjetårar kvar. Och jag gillar henne. Gillar att hon är tillbaka i mig.
I rörelse
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.
Karin Boye,
ur diktsamlingen "Härdarna"
Från Snövit till häxa på tre sekunder.
Fråga mig inte hur Birka lyckades lokalisera mig. Men ett mejl har de lyckats få igenom alla skräppostslussar och onödigabrevsilar. I vilket fall som helst fick de mig i alla fall att känna mig gammal. Riktigt gammal. Varför kan ni läsa här:
"Malin, Du vet väl om att Birka bjuder på bussresan till bingokryssningen som avgår den 28/11. Men skynda dig att boka innan bussen blir full."
Jo, det är väl bara det som är kvar att göra nu.
Ibland saknar man ord.
Den här helgen slog ner i mitt hjärta och min hjärna som ett oväntat regnväder en varm sommardag.
Det spelar ingen roll hur alla andra helger i framtiden blir.
Den här kommer finnas med mig resten av livet.
Det vet jag.
Just idag ser jag jävligt bra ut.
Den här låten har satt sig på min hjärna, utan att vara ett djupare fan av Kanye West eller Jay-Z. Däremot är Otis en favorit hos mig, så därför var det självklart för mig att lyssna på den fler gånger än en.
http://www.youtube.com/watch?v=BoEKWtgJQAU&ob=av2e
Och det var då jag upptäckte den här meningen som gör att jag tycker den är bland det bästa som erbjuds just nu:
1.20 in i låten (Jay-Z):
"Photo shoot fresh, looking like wealth
I’m ’bout to call the paparazzi on myself"
Resten av texten är inget som Akademin skulle tilldela pris till och vi hängivna skulle ropa "Äntligen" åt. Men jag ler hela tiden när jag hör den där meningen. För vem har inte tittat sig i spegeln och tänkt att idag, just idag, då ser jag jävligt bra ut?
Härliga saker en torsdag.
Det finns många saker som är härligt i livet och är man som jag, en blödig människa, som gråter när någon annan gråter så behöver man ibland det där härliga och roliga. Här är saker jag finner underhållande. Och varken N., vänner eller grannvänner kommer finnas med. Risken är att det här skulle bli världens längsta inlägg då.
Att höra Maria Montazami säga "Kärleken faller inte på träden. Utan den ska gödlas" och "Golf är ju fantastiskt. Det är ju en social sport. Antingen kan man spela själv, som jag gör."
Att se ögon glittra av glädje. Idag glittrade det i flera ögon jag mötte.
Små sms som plingar till i telefonen som berättar att man finns i tankarna hos någon annan.
Att fantisera ihop nya dvärgnamn och sätta de på personer man egentligen inte känner.
Elever som ber att få låna hem boken som man faktiskt har lagt ned tid på att hitta till dem.
När saker löser sig.
Eddie Izzard. Det är något visst med sminkade män.
Höra musiken skråla ur högtalarna när man står utanför sitt rum och sen se M. sitta där inne och gunga loss.
Att ge någon en present. Inte värd något ur ett pengaperspektiv. Men där jag lagt ner lite tanke.
När man hinner ut 30 sekunder före larmet startar på jobbet. Som att springa i mål som etta varje gång. Eller springa ut.
Att veta att på torsdagar är det fredagar som följer.
Ett våt fläck på golvet.
Jag önskar att jag vore en liten fläck på golvet som någon vacker själ kunde förbarma sig över och torka upp. Inte som en sunkig gammal kaffefläck som runnit längs med köksskåpet, utan mer som en graciös, dramatisk ginfläck, som fallit ur sitt glas när isbitarna rörts omkring i rytmen till http://www.youtube.com/watch?v=2vKElPS2cRo&feature=related som för övrigt kombinerar det underbara i mötet med soul och Skåne.
Absurditeten över denna onsdag går knappt att ställa upp i kalendern, för i de inbokade mötena, fanns det nya möten, akuta händelser och slagsmål att stoppa.
Jag har svårt med att man kan vifta bort problem genom att kalla något för typiskt "grabbigt" eller "tjejigt". Kanske vill jag leva i framtiden, men känns det inte väldigt stenålders med att kalla det "grabbigt" när en kille slår en annan kille med knytnäven på näsan och avlutar det hela käckt med att svinga en kakelplatta som en frisbee över lokalen, mot killen med blodig näsa?
Efter en sådan här dag hämtar jag energi på flera olika sätt. Beroende på upplevelserna innan.
Här är ett exempel. Jag kallar det för Gloria-energi:
Här får jag till det genom att sätta mig hos en elev och faktiskt mena när jag frågar: Hur har du det (och nej, jag har inte träffat denne person innan). Här börjar oftast eleven berätta. Sedan går jag på steg två, jag lyssnar. Sedan ökar jag spänningen genom att faktiskt försöka hjälpa den aktuella eleven som ibland kan uppleva sin tillvaro som lite trassligt. Lite extra jobb. Men en lyckligare ungdom betyder också en lyckligare lärare.
Exempel nummer två kallar jag för Kollegialenergi:
Här försöker jag att synka att vara på mitt arbetsrum ungefär tre minuter tillsammans med min Bill. Oftast hamnar vi i dessa panikartade ögonblick i någon form av moraldiskussion. Ibland försöker vi hålla skenet uppe en stund, och det brukar resultera i ett stort, härligt, fnitteranfall. Som gör att vi får torka tårarna, försöka placera tillbaka mascaran och rätta till kläderna.
Den tredje saken jag gör kallar jag för kramenergi:
Det innebär enkelt förklarat att jag kramar de som verkar kramiga. Ibland är andra kramiga på mig. Och då blir jag likadan tillbaka. En mycket underskattad metod för att få energi (jag stjäl helt enkelt de andras energi genom att suga ur den ur kropp och själ).
Ibland använder jag mig av lyssningsenergi:
Jag sätter mig ner, gärna med vuxna, kloka och ser ut som jag lyssnar. När jag lyssnar sker det selektivt och jag filtrerar bort allt som jag irriterar mig på och lyssnar på sånt som roar mig. Som elitistiska uttryck och konkurrens, som roller i gruppen som tilldelats en gång i tiden som ingen vill eller vågar sudda ut (för precis som pensionärer kan skolan vara - så här har det ju alltid varit). Ibland fokuserar jag på att gissa personen bredvids storlek på fötter. Jag tar in skämten som finns där emellan och är glad att någonting är positivt.
Och om dagen ändå slutar med att jag är lite utarbetad stannar jag på Filips Pita i Fisksätra och lyssnar på Malak Hanna http://www.youtube.com/watch?v=EE3Ktlb5Q9w&feature=related Vardagsenergi en helt vanlig onsdag.
Fri.
Ja, så var man fri från Facebook (vem använder förresten uttrycket ansiktsboken?) sedan några veckor.
Ja, så var man fri från cigarettmolnen sedan någon vecka.
Det är väl en tur att man inte är ett dugg moralisk.
Då skulle livet vara riktigt trist.
Att bo i en skokartong.
Mina grannar har noterat att jag ofta har mina persienner neddragna. Och det stämmer. Eller, rättare sagt, det stämde bra. För nu har jag en egen liten kampanj som vi kan kalla Så se på mig! För det är precis vad som händer.
Att bo på bottenvåningen har sina fördelar. Inga trappor och egen uteplats är några. Men tänka sig så finns det också nackdelar. En av dem är att alla grannar, de som är inne i sina lägenheter och de som passerar, har total fri sikt att se vad jag gör och med vem jag gör det.
Här om dagen frågade grannen om jag tänkte baka, när jag skulle göra pannkakssmet. Så nog ser man in allt. Nu försöker jag leva mitt liv som om jag var gömd bakom mina persienner. Och funderar på att inom en snar framtid promenera omkring här hemma utan kläder, som jag kunde göra när de var nere. Då kanske grannarna inte klarar av att titta in. Ja, förutom han mitt emot, som alltid går omkring i bar överkropp.
Men detta öppnande ut mot världen har sina fördelar. Min köksbänk är (oftast) väldigt ren. Blommorna i fönstret vattnas en gång i veckan. Grannarna tittar in och hälsar när de kommer från jobbet. Känslan av att bo i en bunker har försvunnit lite, om det inte vore för mitt jävla golv som buktar upp.
Symboliskt kan man se på mitt instängda år som att jag inte var redo att ta in världen. Men att jag nu vet vem jag är och vågar visa (om jag hunnit diska) det för min omgivning.
Om att stötta.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/omojligt-uppdrag-att-vara-larare-idag_6530680.svd
Jag tycker inte om att känna mig hjälplös. Att känna att jag inte kan hjälpa personer som är i behov av hjälp eller stöttning. Det är någonting med att vara maktlös som är ocharmigt. Jag vill inte vara någon Moder Teresa, men om jag orkar med så vill jag gärna tänka att det lilla kan göra skillnad i det stora.
Det är när det lilla inte gör vare sig till eller från som jag blir frustrerad. Men ibland är skillnaden som gör skillnaden, inte mina frågor, mina erbjudande om stöd eller mina tankar som jag tänker hela tiden när jag inte borde tänka på det.
Ibland vill inte människor ha min hjälp. Och det känns så jävla dåligt. Jag känner mig dålig. Men så kan jag inte tänka heller, för då utgår man ifrån att jag bara mår bra när människor är mottagliga för mig eller min hjälp.
Och ibland när jag inte tänker att jag hjälper någon med något. Då dyker det upp en vit, vacker blomma i min dörr med ett fint kort. Och jag förstår att det är det lilla, för den som vill ha min hjälp, som betyder något för någon. Och när jag är som tröttast och det sista jag vill är att laga mat, det är då det är som en skänk från ovan att höra det knacka på dörren och fina grannen står med två tallrikar mat, en till N. och en till mig. Det är så här världen borde fungera. Alltid.
Jag älskar min gård. Och jag har världens bästa grannar. Jag kan inte säga det tillräckligt ofta.
Älskad.
Att vara någons första tanke,
när denne vaknar.
Det är fint.
Att även vara någons sista tanke,
när denne somnar.
Det är kärlek.
Man down.
Inte ens ett år sedan en bekant dog och polisen spärrade av området kring hans hus och rykten började cirkulera i den lilla skvallerstaden och på Facebook.
Den här gången är det skönt att inte vara aktiv på FB. Men många gamla vänner som passerat skulle passa in på kvällens rubrik.
Bara det inte är.
Bara det inte är.
Läste en kollegas blogg idag.
I bloggen finns en kategori, vi kan kalla den Flams. Det brukar det stå ironiska, bitska och roliga saker. Så jag började läsa och hamnade på ett inlägg som handlade om mitt program. Jag tyckte det var underhållande, även med vassheten som riktades både till elever och lärare på programmet och kunde känna igen många av sakerna.
Det vara bara det att jag tänkte att det var då. Innan jag själv och mina überkollegor började. För själv tänker jag att en hel del har hänt. Och att en hel del av personalen som jag arbetar med aldrig kommer tillåta att en sådan snedvriden syn på elever (och personal) kommer få styra igen "ute i huset" som det brukar benämnas.
Sen såg jag datumet. 19 mars 2011. Och började till och med ifrågasätta mitt eget minne om när jag blev anställd.
Och sen slog det mig. Jo, jag jobbade där när inlägget skrevs. Och inlägget blev precis lite sorgligt. För det blev på riktigt. Man slåss inte bara mot sina egna demoner. Man slåss mot allas fördomar också.
När småstäderna dör.
Det är enkelt, bekvämt och prisvärt. För det spelar ingen roll om du sett en vara i Eskilstuna, i Göteborg, i Stockholm eller i Västerås. Butiken finns längs en stor 120-väg ändå. Samma pris och ibland tror man det till och med är personal som är stöpta i samma form, som arbetar där.
För att inte tala om hur härligt det är att shoppa i värme när det snöar och regnar ute, och i kyla när det är trettio plusgrader ute och resten av omgivningen ligger på stranden och solar. Stora parkeringar som gör att vi slipper gå mer än tio meter gör oss glada (och feta).
Idag var jag i Gustavsberg. Jag och N. åkte till centrum för att hämta ut pengar. En vacker död stad. En helt vanlig lördag. Bara Systembolaget hade kunder. Men inte så många eftersom personalen kunde gå runt och fråga oss som var där om vi ville ha hjälp med något (det tyckte jag var fint).
Och den ena butikslokalen efter den andra stod tom: "Välkommen till vår nya butik på Lidingö.""Vi har stängt." "Total utförsäljning 50% butiken upphör." Fiket mitt i såg både sunkigt och öde ut. Inte en människa på det lokala gymmet. Pressbyrån stoltserade med två kunder.
Det är synd, tycker jag. Att det ska vara så här. Jag är en person som mer än gärna lägger några kronor extra för att slippa se serietillverkade expediter och löpande band- varor. Som gärna betalar för att få en historia berättad om varan jag tittar på. Ger lite extra för att får en present inslagen i vackert papper och presentsnöre.
Men i dagens expressfartssamhälle ska det gå undan. Och det är klart att det tar längre tid att ta sig in till stadskärnan, parkera bilen en bit bort, gå in och se mig omkring i butiker där jag inte kan soritimentet utan och innan.
Om jag behöver något från Tuna Park i Eskilstuna eller SKHLM centrum går det lika bra och klicka mig runt på nätet. Då kommer varorna dessutom med paket till ett "Postens ombud nära mig".
Bara för att det är värt att fundera på.
I veckan hade jag chansen att ge mitt stöd till en kollega som sa mycket kloka tankar. Men eftersom tidshållningen inte är den bästa i möten på mitt jobb, så tog jag inte min plats och utrymme för att stötta henne och hennes synpunkter till hundra procent.
Hon pratade nämligen om att vi måste få bättre kunskap om ungdomars psykiska mående. Det är viktigare och bör prioriteras före "Sluta röka- kampanjer". För om de mår så dåligt att de inte ens kommer till skolan, då är det svårt att göra rätt både som undervisande lärare men framför allt som mentor och medmänniska.
Jag måste bli bättre på direktrespons. Mycket bättre.
Nostalgi.
http://www.youtube.com/watch?v=o5HUWVLi7Sw
Jag blir varm i hjärtat och nostalgisk. Det känns som jag sitter i farmor och farfars kök med pinnstolar och lyssnar på radion som spelar "Ring så spelar vi" med Hasse Tellemar.
Då var man liten och fick ett halv paket med glass; Vanilj med krossad choklad, serverad i paketet med en sked. Farfar smög in i tvättstugan och tog sig en sup och gormade när han förlorade i Kille mot mig. Farmor hon ojade sig mest och lagade världens bästa rådjursstek med kokt potatis, brunsås och svartvinbärsgelé.
Det svenska folkhemmet i en liten tändsticksask.
Skogskyrkogården.

I min låg- och mellanstadieklass fanns det sju stycken som förlorat både en eller två föräldrar. Jag kan aldrig minnas annat än att vi pratade öppet om det här, om saknaden och om frågorna varför. Döden var liksom aldrig naturlig, men fanns alltid som en del av oss.
När någon vän var ledsen för sin döda förälder så cyklade vi tillsammans till graven och hängde där en stund. Men ju äldre vi blev, desto mer privat blev den här sorgen. Och enda gången den kom fram när var när tårarnas frammarsch var sista utvägen innan man exploderade. Nu när jag själv är förälder förstår jag vilken oerhörd sorg det måste vara för ett barn att bli av med sin förälder. Det omvända kan jag inte ens föreställa mig, det är en för hemsk tanke.
Jag och N. åkte till Skogskyrkogården idag. Det är en av Stockholms vackraste platser. Allt är så genomtänkt, varenda stig, varje kapell, minneslundar och skulpturer. Till och med de brutna bänkarna har en tanke bakom sig. Att de sörjande ska sitta lite mot varandra, så att de inte ska känna sig ensamma i sin sorg. Det är fint. Ingen borde vara ensam med sin sorg.

Det är vackert på Skogskyrkogården. Det måste finnas något estetiskt där som tilltalar människor i alla åldrar. Byggnader som passar barn, som om ett troll bor där. Kapell inspirerade av antikens byggnader. Vatten bland all grönska. Ståtliga tallar som passar naturnördarna. N. tyckte också det var vackert och vi pratade om döden och vad hon tänker händer efter döden. Hon visste inte riktigt hur det blir, men i alla fall tänker hon inte att vi människor föds igen.

Världens bästa granne.
Det ringde på dörren igår och eftersom jag klätt om till mina rosa mjukisbyxor i plysch, dekorerade med Betty Boop, övervägde jag att inte öppna. Men eftersom jag faktiskt har ett litet spionhål i min dörr, såg jag att det var underbara A. och då spelar det ingen roll att både jag och mitt hem ser ut som efter det att en orkan virvlat runt.
Och tur var väl det, för jag fick en present, "för att jag är den jag är" och för att jag numera inte ingår i de bolmandes förening. Presenten var världens vackraste stickade tumvantar i gult och brunt garn med en stor uggla på ovansidorna. Och en liten uggla på insidan av var tumme. Jag är kär i de här vantarna!
Varför bär B-kändisar solglasögon, inomhus på kvällen?
Niclas Wahlgren.
Varför?
Skrivkramp.
Jag tycker om att skriva. Och drabbas sällan av skrivkramp. Som här till exempel. Jag skriver det som dyker upp, utan att lägga för mycket tankeverksamhet på att det ska intressera andra eller att jag ska komma på något klurigt för att få andras ögon att läsa mina texter. Den här bloggen skriver jag för min skull. Och för att slippa hänga på Facebook stup i kvarten.
Idag ska jag skriva texter och presentera de olika utbildningarna på mitt program. Här finns det en uttalad läsare, som dessutom ska bli intresserad av att börja på skolan där jag arbetar, efter att ha läst texterna på hemsidan. Det här ger mig skrivkramp. Jag formulerar mig, omformulerar mig, väger ord på vågskål, hittar nya nyanser att beskriva, skriver kort och med mycket fakta. Ändrar mig och skriver en värvningstext.
Jag har prestationsångest. Och skrivkramp.
Introduktionsprogrammet: Där de bästa, får det bästa, av de bästa. Räcker det, tro?
Perspektiv.
Det är lätt att tro att man är solen som jorden kretsar kring.
Men det är först när en stjärna exploderar,
när man tittar upp och ser sin omgivning,
som man förstår att på en sekund kan livet förändras.
Och det är då man måste förstå att det inte finns tid, över sitt här och nu, att sucka.
Att pusta.
Daniel Mendoza
eller vara störst för att bli sedd.
När du visar respekt för den du pratar med,
och engagemang för det du pratar om,
kan det vara tillräckligt spännande med en viskning.
Produktion och psyke.
Det är här jag borde tänka att jag sitter i en lyxsits som småbarnsförälder. Ett barn som har förbud att gå till skolan och har det bekräftat av en snäll läkare i vit rock. Klarblå himmel och en hel dag framför oss. Bara vi två.
Men icke. Då säger jag lite försiktigt till N. i bilen. "Skulle vi bara kunna åka till jobbet och låna en dator så att jag kan jobba i kväll när du gått och lagt dig?"
Här tittar N. skumt på mig och mumlar ett njaa, okej då. För hon känner mig och vet att ett "bara hämta en dator" aldrig blir bara hämta en dator. Det blir elevsamtal, kollegiesamtal, rektorssamtal, elevcoachssamtal, kopiering, uppgiftsskrivning, föräldrasamtal och annat smått och gott. Hon vet att hon blir mutad och vi köper godis som kostar en krona styck i caféet.
Väl hemma producerar jag pp-presentationer om den historiska utvecklingen ur ett miljöperspektiv och får in summererna, världskrigen, japan, bondesamhället, det nya informationssamhället och det bästa av citaten. Och nu känner jag att klockan är halvåtta och jag kan ta kväll med gott samvete. Det är så sjukt, jag vet.
Måste lära mig att slappna av. Yoga kunde varit en idé om jag inte var en sådan stor motståndare till skamfyllda situationer. Sat Nam. Nam sat.
Singel i Storstan.
När läsaren kommer in i berättelsen är spänningen hög. Novellen har ett fåtal huvudkaraktärer som presenteras tydligt. Vardagsspänningen stiger (kastruller klingar och fötter stampas) och sedan fortskrider handlingen åter i lugnt tempo. En konflikt uppstår och läsaren får sedan iaktta The point of no return. Som slutar med att en upplösning kommer och spänningen trappas sedan ned och storyn bleknar.
Budskapet är tydligt. Lika tydligt som i Ibsens "Ett dockhem".
Jag har varit singel ett tag nu. Inte i tio år. Den berättelsen följer inte en jävla mall. Men skulle vara tjock nog för en romantriologi.
Handlingen hoppar fram och tillbaks. Berättaren skapar i nutid men hoppar gärna tillbaka till dåtid. Parallellberättelser är inte helt ovanliga och kan förvirra dess läsare. Om man inte är ett fan till författaren förstås.
En lätt förvirring uppstår i början då det droppas namn till höger och vänster. Någon karaktär flyger snabbt förbi, andra återkommer och vissa stannar där för alltid. Om de inte dör förstås. Först då vinner de sympati hos läsaren trots att karaktären är en tydlig antagonist.
Handlingen utspelar sig lite varstans. Och om det finns ett budskap från författaren så är det fri tolkning för var och en av dess läsare. Kanske kan den inledande meningen ge en ledtråd.
"Jag vill aldrig dö. Utan att ha levt. Intensivt. Och varje dag."

Här är det gott att leva.
Fokus på rätt saker.
Fokus idag har varit helt galet. Fel saker tar min uppmärksamhet och jag fylls på med energi genom saker jag inte borde ha tid för. Steget i att ligga steget efter har minskat men fötterna är fortfarande inte helt i fas. Jag har något galet behov av flams. Varför vet jag inte. Men jag vet i alla fall att jag just nu inte uppskattar folk som går omkring med ett kvastskaft uppkört i sitt culus som vi säger på latin.
Funderar fortfarande mycket med det här att se varje individ, inte bara skymta, utan faktiskt att se varandra. Det är svårare än man tror. Jag vet inte om jag ser rätt individer eller om jag bara skymtar en del personer ibland. I andras ögon ser jag säkert fel personer och lägger ner för mycket energi på fel personer/ungdomar. Men ibland går det inte att ignorera ett par ögon som berättar att de behöver någon att prata med.
Blev glad idag när en elev sjöng med i hela Talking about a revolution- skivan med Tracy Chapman. Och ett tag var det lite allsångskänsla inne på kontoret. M. svarade med att be oss höja volymen. Men jag intalar mig själv att det inte har någonting med min sångröst att göra.
N. är sjuk. Hämtade henne från skolan idag. Missade handledningen som jag sett fram emot. Jag försöker nu slå bort konspirationstankarna om att det var en hämnd för mitt mejl i fredags. För jag har varken sett svin eller koppor på henne.
Förra året hade vi en trevlig afton med jobbet.
Marcus Birro.
Marcus Birro.
a) Jag har ett jobb på Kvällsöppet på TV4. Jag trivs där.
b) Jag bor på Södermalm i Stockholm med min familj. Vi trivs där.
c) Jag är sugen på att göra annat, så jag utmanar Göran Hägglund och Mats Odell i kampen att fortsätta, alternativt bli ny partiledare för KD.
TV4 inser svårigheten att arbeta på Kvällsöppet på TV4, och att vara objektiv, samtidigt som man aktivt väljer att ta ställning för KD (för man bör stå bakom partiet om man vill partiledare). TV4 informerar om detta dilemma.
d) Jag tar tillbaks mitt erbjudande till KD:s valberedning.
e) Jag får sparken från TV4.
Nu är jag ledsen och min familj med. Därför säger jag det här till DN.se:
"Nu ska jag hem till min gråtande familj och berätta att vi måste flytta från Stockholm /.../ Jag hoppas bara att de (TV 4) har tillräckligt med ballar för att inte slänga ut oss på bar backe."
Malin.
a) TV4 betalar inte några gränspoliser i Stockholm för Stockholm är inte ett eget land (även om det vore världens bästa). TV4 äger inte Stockholm och kan alltså inte bestämma vem som får respektive inte får bo här. Du kan lugnt bo kvar i huvudstaden.
b) Om TV4 äger din lägenhet så finns det alla möjligheter att fortsätta leva här. Man gör som majoriteten unga, vuxna, separerade, studerande. Man hyr i andra, tredje, tjugofemtehand. Man inser att man bor i en skokartong med barn, men det är priset man betalar för att njuta av tre kronor. Eller så köper man och betalar dyrt för att se mäklarnas och bankmännens magar växa. Och för att fortfarande bo i en skokartonsstorlek till lägenhet.
c) Man flyttar någonstans där bostadskön inte låter den köendes ålder hamna någonstans mellan pensionen och graven vid inflytt och tillträde.
d) Och om det är jobbet som oroar, så gör man som alla andra. Söker nya. Ibland sänker man sina krav för att man priorieterar sin familj, sig själv och sitt boende.
Snabba beslut och egocentriskhet kan göra att man slänger iväg sin karriär i ett nafs.
Att ligga ett steg efter.
Konsekvensen var att jag gick på lågfart även lördag och söndag och tänkte det var jobb nog att mejla några föräldrar samt kolla på aktuell info på webben. Och inte en endaste liten lektion planerades. Förrän klockan 06.00 i morse.
Väl framme på jobbet fungerade inte en enda dator, ingen skrivare och inte heller två av tre besökta kopieringsmaskiner. Det här och några andra saker som givit mig frustration, gör inte mig till en ödmjuk och kärleksfull person. Nej. Det gör mig till djävulen i svart cape. Eller en blandning av Gud fader och Den onde själv.
Värmeslaget i kopieringsrummet kom av den rök som steg från min lätt brända hjärna. Så det hela slutade med att jag hela dagen kom fem minuter sent. Att häftningen av kompendiet hamnade i fel hörn. Att jag inte kunde vara trevlig när någon var otrevlig. Inte ens när någon var trevlig faktiskt.
Så jag ville bara gråta. Men nu har jag tröstätit en smula. Hunnit i kapp några borden och måsten. Peppat några kids att bryta mönster. Så nu ska jag rulla ihop mig till en boll och tänka att tisdagar, de brukar vara wild and crazy.
Jag älskar Eddie Izzard.
Och jag är glad att jag inte har narkolepsi som utlöses av skrattanfall. För det har jag hört att folk har, vilket gör att de måste sätta sig till rätta, alternativt lägga sig ner när de känner på sig att ett skratt håller på att bubbla upp i kroppen.
Som lärare i historia tycker jag extra mycket om den här lilla scenen med Eddie. Har du narkolepsi, vaddera dig i kuddar nu! Om du har bra humor förstås.
http://www.youtube.com/watch?v=siBX0i1EIWk
Lyckopiller, eller piller i allmänhet.
Sveriges läkare ställer sig som bekant positiva till att skriva ut medicin till höger och vänster, högt och lågt.
Hjälp för panikångest, för depression, för diverse diagnoser och för att man känner att man behöver piller helt enkelt.
Jag har haft både det ena och det andra men de tillfälliga dalarna i livet har lösts utan pillerkartor. Min erfarenhet av lyckopiller går därför via vänner och bekanta.
Några har ätit lyckopiller i flertalet år och tänker aldrig sluta. Några har ätit under perioder när måendet svängt de skarpaste kurvor. Några har valt att absolut inte äta lyckopiller med argumentet att problemen måste lösas ändå, i kroppen, i huvudet.
Jag tänker att allt är individuellt, men min grundinställning är att alla skulle få hjälp med sitt mående, utan att trycka i sig fabriksproducerade, vita knappar. Och ska man poppa piller bör man medicinera lika mycket terapi. Annars blir det lika givande som att plugga till prov genom att memorera färdiga meningar utan att förstå dess innehåll. Alla rätt men har ingen aning om hur man ska använda sin kunskap.
I ett stressat samhälle ska problem lösas snabbt. Men det finns ingen expresskurs i att lära känna sig själv, det tar tid. Och det är klart att snabba lösningar kommer i pillerkartor. Men ett bra mående tror jag kommer i långsamma steg, dag för dag. Eller genom snabba promenader, en på morgonen och en på kvällen. Det har Nisse Simonson lärt mig ska vara minst lika bra som lyckopiller. Här är hans hemsida http://www.nissesimonson.se/artiklar.asp och här hittar ni lite information hur man studerat "på ett vetenskapligt sätt Prozac substansernas effekt vid milda depressioner"
http://www.nissesimonson.se/article.asp?ID=2075
"Dom menar att om man tar med även de undersökningar som inte visar effekt är det övervägande intrycket av medicinering av milda depressioner med SSRI preparat att om man väger mot alla biverkningar har de med sin effekt som knappt skiljer sig från placebio ingen plats i behandlingen.
Sedan sade jag att man gjort undersökningar där man tagit folk med samma tyngd på sina depressioner och jämfört effekterna av motion och mediciner.Då visade det sig att effekterna var de samma medan antalet återfall var mycket högre bland de som medicinerade. Det är en undersökning från Duke University."
Det är klok man den där Nisse. Och självklart tycker jag att exempelvis Prozac kan rädda många när det gäller att hålla näsan ovanför vattenytan. Det är resten av medicinpoppingen som jag har frågetecken kring.
Hellasgården.
Allt passade ihop ljuvligt med en skön lördag, förutom den äldre herre som gick till badbryggan i sin rosa handduk och som helt sonika och ogenerat kastade av sig den och tog sig ett litet dopp i klädd den dräkt som Gud en gång givit honom vid starten. Sånt blir aldrig bra om det finns barn i närheten. Nakenbada kan man göra i Tyskland tycker jag.
Välbekanta teman avhandlades i värmen och slutsatsen blev att kvalitet alltid är bättre än kvantitet. Om man ska tänka på sig själv och att man ska höja sin egen standard.
Lejonmamman.
Jag är en lejonmamma. Som inte är duktig på att härbärgera mina känslor. Igår fick jag förklaring till varför N. varit ledsen en tid nu.
Alla i klassen har börjat att tappa tänderna nu och går omkring med sina mindre och större glöggar. Men N. har gjort saker lite tvärtom. Hon har fått nya tänder innan hon tappat några gamla. Som en haj, kan man beskriva det, med dubbla tandrader. Över detta har hon alltså varit mäkta bekymrad.
I mejlet från skolan, som andas stolthet över sin matematikmetodik, läser jag att bredvid tavlan har man nu satt upp en lapp där barnen får gå fram och fylla i varje gång de tappat en tand. Och det är nu som det går upp för mig varför N. har vickat på sina små framtänder fram och tillbaks, nästan tvingat dem ur munnen, även om de inte rör sig en millimeter. Hon vill ju också gå fram till tavlan.
Vad är nästa steg? Att sätta upp ett diagram där man berättar om hur mycket veckopeng man får? Hur många utlandssemestrar man åker på? Hur många bilar familjen har? Ja, jag vet. Det här är inte logiskt att tänka att hennes söta lärare skulle göra så här. Men där lejonmamman kliver in, där slutar förnuftet att fungera och magkänslan slår ut alla kloka tankar.
Så vad gör jag? Jo, skriver ett mejl. Korta meningar. Konkret fakta. Så här har det blivit för N. Och en liten lätt fråga om vad deras pedagoiska tanke var med denna övning. Och avslutar med "med vänlig hälsning".
Och det är där jag känner att jag ångrar mig. Jag har inte alls haft en vänlig tanke med min mejl. Jag är förbannad å alla föräldrars vägnar. Och så skriver jag med vänlig hälsning. Det är som att ta tillbaks allt jag skrivit. Skulle en förbannad pappa göra så?